Biševo


Otok Biševo je otok, ki se nahaja v centru dalmatinskega arhipelaga, pet kilometrov jugozahodno od otoka Visa, s populacijo 19 ljudi (podatki 2011 popisa) in s površino od 5,92 kvadratnih kilometrov in s 18,147 km dolgi obali. Številne arheološke najdbe potrjujejo, da je bil otok naseljen že v prazgodovini, kot tudi v grških in rimskih časov. Leta 1050. duhovnik Ivan iz Splita ustanovil benediktinski samostan “sv Sylvester papeški” na Biševo, ki je bil kmalu opuščeno zaradi nevarnosti piratov. Ob ruševinah samostana, so ostanki prvotne cerkve sv Sylvester, zgrajena v 11. stoletju se nahaja. V današnji cerkvi, so del napisa duhovnik Ivan, ustanovitelj samostana, in fragment grških časov Epitaph vgrajeni.

Od začetka druge svetovne vojne, ko je bilo okoli trajnih 200 prebivalcev na otoku, se je število prebivalcev otoka vztrajno zmanjševala. Glavno naselje na otoku je bil Polje, kjer je bila šola do 1961, zdaj pa je nenaseljena. Druga naselja na otoku so: Salbunora, Porat, Mezuporat, Vela Gora, Potok, Nevaja, Gornja Salbunora. Biševo je najbolj oddaljeni hrvaški naseljen otok, povezano samo z otoka Vis s čolnom, ki deluje po 4 milj širok kanal Biševo, eden od najbolj nevarnih ladijskim prevozom v Jadranu. Zaradi svoje geografske lege, je otok Biševo izpostavljena predvsem visokih valov in močnih vetrov z zahoda, ampak tudi na jug in sever. Tiho morje je relativno redka. Na otoku Biševo ni vodovod niti drenažni sistem, ki je eden od glavnih razlogov za nadaljnje upadanje števila prebivalcev. Večina prebivalcev preselil v bližnji Komiža, in ostali so navezani na svojo otoku, kjer so še vedno imajo vinograde in oljčne nasade, in kjer so večinoma prebivajo v poletnih mesecih. Otok Biševo je zaščitena z okoljskimi standardi EU Natura 2000, in kmalu se pričakuje, da se bodo namestili podzemna biološka čistilna naprava.

Glavni dohodek za prebivalstvo, skozi stoletja pa je bil ribolov in gojenje grozdja vinske trte, oljk in fig. Sam otok je sestavljen v glavnem iz apnenca, z najvišjo točko pa Straženica, s 239 m višine, ki se nahaja na južni strani otoka. V središču otoka je rodovitno polje, in preostali del otoka je bila zajeta v gostem gozdu do leta 2003, ko je velik požar opustošil južni del otoka. Danes je le severni del otoka pokrita z borovim gozdom in preostali del otoka je pokrita z gosto rastočih zimzelene grmovnice. Morje ob obali otoka Biševo je že od nekdaj znana med ribiči iz Komiže kot bogato ribolovno območje. Danes, turizem in gostinstvo so glavni vir dohodka, z le nekaj vinogradov znameniti “Plavac Mali” sorte vinske trte.

Večina obale predstavlja visokih pečin in visokih previsnih sten, medtem ko so nekatere izmed najlepših plaž se nahajajo v številnih zalivov. Kamnita obala otoka skriva veliko zalivov in zalivčkov, kot tudi veliko število jam (26 po mnenju nekaterih avtorjev). Od številnih obalnih jam, najbolj znana sta “Modra jama” (Modra špilja) in Medvedina. Jama Medvidina se nahaja na južni obali otoka, pod najvišji vrh otoka, Straženica. Medvidina je 160 metrov globoko dolga jama, ki zožuje do konca, v kateri se nahaja majhna peščena plaža. Jamo so, da živi sredozemske medvedke, in je bila poimenovana po njem. Vhod v jamo je širok 14 metrov in 20 metrov visoko. Modra jama Biševo (Modra jama) se nahaja na vzhodni obali otoka Biševo v zalivu Balun. Sestoji iz dveh dvoran, s celotno dolžino 36 m. Je votla ga valovi in ​​je delno pod vodno gladino. Skozi naravne odprtine pod sončno svetlobo morske gladine na sredi dneva prodre na belih skalah na dnu, kjer se odraža za osvetlitev stene jame v modri in predmetov pod vodo Ain srebrno barvo. Jama je bila nekdaj znano, da lokalno prebivalstvo, vendar pa je populariziral avstrijski diplomat in naravoslovec Eugene Ransonnet-Villez saj 1884. Biševo jama zaščitena od leta 1951. kot geomorfološke spomenik narave. Dokaz, da je morje okoli Biševo še vedno skriva veliko skrivnosti, je nedavno odkritje druge razbitine letala iz druge svetovne vojne, ki bo najverjetneje težko bombnik B24 Liberator, na globini 85-90 metrov in na zahodni strani otoka. Obstaja več lepih plaž na otoku Biševo, najbolj priljubljena pa peščene plaže v Porat in Salbunora in prodnata plaža v Mezuporat. Namestitev je na voljo v zasebnih apartmajih in hišah, in dobro domačo hrano, se lahko okusili v več manjših restavracij.